Икономика в САЩ - бакалавърски и магистърски степени

В САЩ има над 3600 университета, предлагащи бакалавърски програми, но сред най-престижните икономически университети на бакалавърско ниво като цяло са тези, които оглавявят класациите и при по-висшите степени на образование. Според последните класации на списанието US News&World Report сред най-добрите американски бакалавърски икономически програми са тези на Масачузетския технологичен институт, Харвард, Станфорд, Чикагски университет, Принстън, Северозападния университет (Чикаго), Уортън, Бъркли и Ан Арбър.
Условията за кандидатстване обикновенно са стандартни - необходими са резултати от стандартизираните тестове SAT и TOEFL, пишат се есета, изпращат се резултати от обучението до момента и препоръки от преподаватели. Все по-популярно е изпращането на документите онлайн, като плащането на таксата за кандидатстване също може да става по електронен път чрез кредитна карта. Въпреки че тази такса обикновенно не е голяма и варира в рамките на няколко десетки долара, доста по-сериозни са сумите необходими за една учебна година, които могат да надхвърлят 40 000 долара.
Разбира се, възможности за финансиране има. Към тях спадат правителствени програми като 'Фулбрайт', стипендии от различни частни източници (някои, които директно се администрират от университетите), та дори до възможността за теглене на кредит.
Що се отнася до магистърските степени, там изискванията за прием за малко по-различни. За MBA е необходим теста GMAT, както и някакъв трудов опит (изключенията от това правило са наистина рядкост, а в общия случай са необходими няколко години стаж), а препоръките са вече от работодатели, клиенти или бизнес партньори. За икономическите магистърски специалности с по-академичен уклон се изисква друг тест - GRE.
Таксата за кандидатстване при магистърските програми често надхвърля неколкократно тази за бакалавърските програми, като най-фрапиращите примери са за над 200 долара. Същевременно таксите варират в диапазона 30-60 хиляди долара за горен среден клас и топ училищата. Въпреки това обаче според запознати американските университети, макар и скъпи на фона на другите аналогични възможности за обучение, остават институциите, които често предлагат най-доброто, ориентирано към практиката обучение.
Иначе сред най-добрите университети отново попадат имена като Келъг, Харвард, Станфорд, Уортън, Слоън, Чикагски университет, Колумбийския университет, Дюк, Дартмут.

други сайтове по темата:


www.collegeboard.com

http://educationusa.state.gov
www.finaid.org
www.iefa.org
www.petersons.com
www.ed.gov/prog_info/SFA/StudentGuideCopyright Testove.com © 2002 - 2004
tests@abv.bg